Zní to neuvěřitelně, ale zhruba polovina lidí v seniorském věku je podvyživená. Podvýživa nemusí být vždy patrná, takže může uniknout pozornosti. Jedním z faktorů je vysoký věk a choroby, které velmi často provází nechuť k jídlu a absence pocitu žízně. Dokonce se může týkat i na pohled silných lidí, kterým ale ve stravě chybí důležité živiny, jako bílkoviny, či vláknina.
Sledování nutriční intervence, které realizovala společnost Nutricia, prokázalo, že až jeden ze tří seniorů žijících doma je podvyživený. Odborníci přitom apelují na to, že strava je u seniorů klíčová. Pokud jejich potřebám neodpovídá, klesá u nich kvalita života. Navíc je podvýživa stejně nebezpečná jako obezita a nebezpečnější než mírná nadváha.
Podvýživa je častá zejména u osamělých seniorů, kdy se s vyšším věkem například snižuje schopnost obstarat si potraviny a uvařit. Prevencí podvýživy by podle odborníků měla být větší spolupráce praktických lékařů, nutričních terapeutů a pečovatelských služeb. O něco snazší je uhlídat stravování seniorů v domovech, kde jídelníček sestavuje nutriční terapeut. V domovech upraví a uvaří stravu podle individuálního zdravotního stavu uživatele.