Týden chleba Ústeckého kraje je nová akce, která propaguje a zviditelňuje kvalitní potraviny. Navazuje tak na další podobné aktivity, jako jsou Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – Kraje Přemysla Oráče a Regionální potravina Ústeckého kraje.
„Jedním ze smyslů soutěže je upevnění povědomí občanů a návštěvníků kraje o tom, že Ústecký kraj je region, kde se pěstují a vyrábějí kvalitní a chutné potraviny a zachovává se řemeslná dovednost a pestrost nabídky,“ řekl za organizátory soutěže Adam Weber, ze spolku Český um – Artificium Bohemicum, který již osm let pořádá v Ústeckém kraji farmářské trhy.
Na ústeckém krajském úřadě proběhlo hodnocení soutěže o nejchutnější chléb kraje. Odborná porota, složená z krajské radní Jitky Sachetové, ředitelky OAK Most Ludmily Holadové, ředitelky inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Ústí nad Labem Jany Balachové a organizátora farmářských trhů Adama Webera, hodnotila chleby, které do soutěže poslali pekaři z celého kraje.
Celkem bylo do soutěže přihlášeno 35 chlebů z devíti pekáren a hodnoceny byly ve třech kategoriích: pšenično-žitný kváskový chléb, žitný chléb a chléb speciální. Vyhlášení vítězů, kteří si osobně převezmou ceny, bude v sobotu 27. října součástí programu oslav 100 let ČSR na litoměřickém výstavišti.
Vítězové v jednotlivých kategoriích:
1.) Pšenično-žitný chléb: Pekárna U Onďase, Děčín
2.) Žitný chléb: Pekárna Tisá, David Španbauer
3.) Chléb speciální: Danino pekařství, Děčín – Chléb podmáslový
Čestné uznání za nejchutnější kolekci chlebů získala pekárna PeDu, Dubí.