Dvě stě padesát horkých plechů a devadesát kilo vánočního pokušení

Foto: Zdeněk Moravec
  •  

S péčí a láskou tvořené. Letos to jsou již šesté Vánoce, kdy se zaměstnanci kadaňského Domova pro seniory postavili k mísám plných těsta, zamoučněným stolům a nezbytným sladkým ingrediencím, aby pro své klienty společně připravili to nejúžasnější vánoční cukroví.

Podoba čistě náhodná. Při pohledu na soupis spotřebovaných surovin vytane na mysli legendární scéna pánů Jana Wericha a Vlasty Buriana v pohádkové klasice Byl jednou jeden král. Hláška „přiměřeně, přiměřeně“ stala se v českých kuchařských luzích a hájích nesmrtelnou. V tomto případě se ovšem nejednalo o žádný kulinářský experiment ve stylu zmíněných komiků, seznam upotřebených potravin je přesto poměrně objemný.

Samotná příprava adventních cukrovinek se od let minulých mnoho nelišila. „Ono zase není až tak co inovovat. Válí se, krájí a vykrajuje, peče, maže, slepuje. Popíjí se svařáček, samozřejmě nealkoholický, dokonalá vánoční pohoda,“ usmívá se ředitelka Domova Lenka Raadová, „výsledkem a odměnou jsou nám spokojení klienti, vědomí dobře odvedené práce a také ta kupa devadesáti kilogramů voňavého vánočního cukroví.“

A jak to tedy bylo s těmi počty? Peklo se na tři etapy a převážně klasika, devět druhů, namátkou jmenujme perníčky, máslová kolečka, vínové cukroví nebo třeba vanilkové rohlíčky. V akci se postupně protočilo na dvě stě padesát plechů a spotřebovalo, opět namátkou, 40 kg mouky, 2 plata vajec, 10 kg cukru, 7 kg ořechů, 2 kg čokolády, 23 kg Hery, 1 kg kokosu či 6 skleniček marmelády. Přejeme sladké Vánoce.

Zdeněk Moravec, MSSS Kadaň