TIP: Zajeďte si za porcelánem do Dubí

  •  

Město Dubí nedaleko lázeňských Teplic, kterému se přezdívá Brána krušných hor, nabízí rozmanité možnosti trávení volného času. Právě v Dubí se už 154 let vyrábí porcelán. Od roku 1885 zdejší keramickou výrobu obohatila míšeňská porcelánka, která sem zavedla výrobu tradičního cibuláku, ten se tu od té doby vyrábí nepřetržitě dodnes.

Tradici porcelánové produkce v Dubí připomíná Městské informační centrum se stálou expozicí porcelánu, který najdete v Dubí v Tovární ulici, tento multifunkční prostor se nazývá Dům porcelánu s modrou krví.

„Prostřednictvím Domu porcelánu s modrou krví se Dubí připojilo k mezinárodnímu projektu tzv. Porcelánové cesty. Expozice v prvním patře vás seznámí s tradicí výroby porcelánu v Podkrušnohoří. Kromě světoznámého cibuláku zde uvidíte figurální porcelán manufaktury Royal Dux Bohemia v Duchcově nebo originální autorská díla vytvořená v Dubí v rámci každoročních porcelánových sympozií,“ popisuje Jana Tanzmannová z dubského infocentra.

V přízemí objektu najdete informační a turistické materiály nebo si můžete domluvit komentovanou prohlídku zdejšího unikátního kostela Neposkvrněného početí Panny Marie a exkurzi do výroby Českého porcelánu.

„Možnost podívat se přímo do porcelánky a vidět vše na vlastní oči je k nezaplacení. Nejvíc se nám líbilo pozorovat při práci malířky. Je skvělé vidět celý proces výroby porcelánu a kolik se ukrývá práce i za něčím tak obyčejným, jako je hrnek,“ popisuje paní Dana s rodinou, která přijela do Dubí až z Olomouce.

Právě prohlídky porcelánové výroby jsou vyhledávaným turistickým cílem nejen pro rodiny s dětmi, ale také pro různé kluby seniorů. Pro velký zájem se prohlídky porcelánky musí domluvit dopředu osobně, nebo telefonicky.

„Dům porcelánu s modrou krví funguje také jako regionální kulturní centrum, kde se pořádají různé společenské akce jako besedy s autory, přednášky, filmová promítání nebo krátkodobé výstavy porcelánové tvorby současných designérů a výtvarníků. Na své si zde tedy přijdou nejen milovníci klasického cibuláku, ale i obdivovatelé moderního designu,“ dodává Jana Tanzmannová.