Po posledním vozíku z dolu Cínovec pátrají v Dubí

  •  

V tomto roce si na Cínovci připomenou 640. výročí od první písemné zmínky o této horské obci, která je součástí města Dubí. Historie Cínovce je úzce spjatá s těžbou cínu v nedaleké Krupce.

Krupští horníci při hledání nových ložisek dorazili do prostoru Cínovce, kde objevili bohatá cínová ložiska. První písemná zmínka se váže k datu 22. listopadu 1378, ale v nedávné době došlo k nálezu pramenů, které potvrzují, že Cínovec existoval již roku 1315.

Dnes hornickou minulost připomíná příhraniční naučná hornická stezka, naučná stezka Přední Cínovec, zřícenina Loupežného hrádku, propady, haldy a štoly na Cínovci a v Jezerním dole. Při příležitosti výročí první písemné zmínky se plánuje připomínka hornické tradice v podobě pomníčku.

V minulosti pomník na Cínovci býval a jeho součástí byl i poslední vytěžený vozík z 21. listopadu 1990, bohužel vozík zmizel neznámo kam. Pokud máte informace o osudu posledního vozíku z Cínovce, kontaktujte historika Jiřího Kašpara na emailové adrese jiri.kaspar@post.gymtce.cz.